„Mi-am dorit să las ceva în urmă și cred că am reușit” – interviu cu Mihai-Daniel Manda

Scris de Andrei Iacob

29 iul., 2020

Interviu cu Mihai-Daniel Manda, președinte al Asociației Cuore Romeno din Sardinia.

Charlotte van Rooden – foto: Gaby Jongenelen

Îmi amintesc cu drag de prima interacțiune pe care am avut-o, acum trei ani, cu reprezentanții mediului asociativ din Sardinia. Erau puțini, cu toții prezenți la un eveniment în Cagliari. Participam la prezentarea unui proiect când am avut oportunitatea de a-l întâlni pe Mihai-Daniel Manda, președintele celei mai mari asociații românești de pe insulă, Asociația Interculturală Italia-România „Cuore Romeno” și un reprezentant de seamă al comunității românești în teritoriu. Timpul mi-a permis să îl cunosc mai bine, să observ dedicarea lui pentru mediul asociativ și pentru comunitatea românească din Sardinia. Cu puțin timp în urmă l-am revizitat la Oristano, unde locuiește în prezent, și unde am avut plăcerea de a-i adresa câteva întrebări.

Andrei Iacob: Ce v-a motivat să veniți în Italia?

MDM: Situația tot mai dificilă care prevestea criza economică mondială din 2008 m-a determinat să-mi părăsesc țara natală și părinții care m-au format ca om și pe care nu îi voi putea recompensa vreodată pentru eforturile pe care le-au făcut pentru mine. Credeam că peste hotare îmi îmbunătățesc situația economică rău afectată de contextul național, dar știam, totodată, că nu voi mai putea fi aproape de cei dragi mie. După lungi discuții, am luat decizia de a mă transfera alături de soția mea în Italia, date fiind asemănările lingvistice și culturale, dar și posibilitatea integrării rapide pe piața muncii.

Din 2010, lucrez ca asistent medical în Sardinia, Italia, unde am avut posibilitatea de a colabora cu cele mai importante spitale de pe insulă profesând în cadrul Institutului de reabilitare neuro-motorie „Santa Maria Bambina”, din Oristano.

Acum, după zece ani, vă pot spune că nu regret decizia pe care am luat-o și că această perioadă mi-a fost încununată de succes. Am avut posibilitatea de a mă dezvolta mult atât pe plan personal cât și profesional, dar, totodată, nu exclud să mă reîntorc în România.

Andrei Iacob: Ce v-a determinat să înființați prima asociație românească din Sardinia?

MDM: În primul rând, mi-aș dori să clarific un aspect: încă de la început am intenționat să înființez o asociație româno-italiană, deoarece am vrut să demonstrez faptul că aceste două popoare trebuie să conviețuiască frumos împreună, să colaboreze și să prospere.

Consider că o asociație românească ar fi putut identifica doar probleme ale comunității sale, în timp ce asociația Cuore Romeno și-a propus încă de la început să identifice și să găsească rezolvare problemelor generate în cadrul întregii comunități și să deschidem orizonturile cooperării dintre comunitatea românilor care, potrivit Institutului Național de Statistică, numără peste 14.000 de cetățeni și cea sardă (comunitatea gazdă).

Ceea ce m-a motivat întotdeauna a fost dorul de casă, de locurile frumoase, de tradițiile și obiceiurile noastre. Mi-am dorit întotdeauna să promovez România, țara mea, locurile unice ale acesteia. Din acest motiv am hotărât să înființez o asociație și să o numesc Cuore Romeno, care în română se traduce în Inimă Românească.

Îmi aduc aminte de situația românilor din Italia anilor 2010 și de modul în care efectele negative ale comportamentului unui conațional erau adesea asociate întregii comunități. Acesta cred că a fost un al doilea punct care m-a motivat să îmi pun în aplicare proiectul. Doream să arăt o altă față a României, o imagine pe care nu mulți o cunoșteau și vă pot mărturisi acum, după ani și ani că imaginea românilor s-a schimbat – în bine, zic eu. Mi-am dorit să las ceva în urmă și cred că am reușit.

Consider că asociația a fost un pas înainte în consolidarea relațiilor culturale româno-italiene și am demonstrat că se poate interacționa și dincolo de aspectele profesionale.

Andrei Iacob: Care au fost principalele dificultăți și satisfacții cu care v-ați confruntat de-a lungul timpul?

MDM: Îmi aduc aminte de prima perioadă în care visul meu a devenit realitate. A fost foarte dificil pentru că, la început, a trebuit să mă confrunt cu o serie de măsuri birocratice cu care nu eram obișnuit. Elaborarea documentației și crearea asociației a durat ceva și vă pot mărturisi că a fost greu – dar, uitându-mă înapoi, pot afirma că a meritat.

Ulterior, a fost greu să cooptez oameni cu aceleași valori și principii și să îi implic în proiecte, dar mă consider norocos că mica echipă a asociației este una profesională, dedicată cauzei României și foarte creativă.

Și astăzi ne confruntăm cu problema finanțărilor, care nu sunt mereu suficiente și care ne împiedică să elaborăm proiecte de lungă durată în rândul comunității românești și nu numai. Asociația trăiește din cotele asociative ale celor înscriși – care adesea nu sunt suficiente. Mulți se întreabă: dar de ce asociația nu face un proiect din fonduri proprii? Răspunsul este unul simplu: pentru că asociația este dependentă de finanțări, iar proiectele noastre au devenit realitate datorită acestora.

Deși am ales să discut inițial de principalele dificultăți, nu pot nega faptul că am avut și numeroase satisfacții. Suntem o asociație de dimensiune medie, dar totodată una dintre puținele care au beneficiat de finanțări ErasmuPlus. Sunt satisfăcut când văd că echipa tânără pe care am construit-o este una dinamică, motivată să lucreze și cu multă inițiativă. Mi-am dorit mereu ca noi, românii, să avem o orientare pro-voluntariat, iar văzând dedicația tinerilor cu care lucrez, pot concluziona că am reușit să îmi îndeplinesc visul.

Andrei Iacob: Care sunt principalele proiecte ale asociației Cuore Romeno?

MDM: Asociația a fost înființată la începutul anului 2014. Ne definim ca o echipă tânără care, de-a lungul timpului, a coordonat proiecte încununate de succes, finanțate din fonduri regionale, naționale sau chiar ErasmusPlus.

În 2016, Asociația s-a bucurat de organizarea primului său proiect Erasmus+ “T.O.T Tranfer of tools between Non – Formal and Formal”, care ne-a ajutat să ne promovăm ca naționalitate în rândul comunității din Oristano și Sardinia, fiind, totodată, prima asociație românească care a lucrat cu finanțări de la Comisia Europeană și care a demonstrat că prin perseverență se poate ajunge departe. Ulterior acestui proiect, am coordonat proiectul „Realizarea Strategiei de dezvoltare și consolidare a comunității românești din Sardinia – SDCCRS 2025”, finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, care ne-a ajutat să documentăm care sunt problemele întâmpinate de românii de pe insulă și totodată cum pot fi acestea rezolvate.

Anul 2018 l-am considerat anul formării. În cadrul strategiei anterior menționate am identificat necesitatea organizării unor cursuri de formare în rândul românilor prezenți pe insulă. Astfel, a fost implementat proiectul „DigiSoft SardRo” – competențe digitale și de tip „soft”, care cu ajutorul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni ne-a permis să formăm un număr semnificativ de lucrători români în vederea obținerii competențelor necesare căutării unui post de muncă sau a elaborării documentelor online. La sfârșitul anului au sosit la Oristano peste 42 de tineri din șase țări, care au participat la cel de-al doilea proiect Erasmus Plus “M.I.N.D.S. – Migrants Involved iN Development of host Societies“, creat și dezvoltat de asociația noastră.

Din dorința unei bune cooperări cu celelalte asociații de pe insulă, am decis, la sfârșitul anului 2018, să creăm Grupul Asociațiilor Românești din Sardinia, al cărui președinte sunt și care ne permite să gestionăm mai bine problemele care apar în rândul comunității.

Andrei Iacob: Cum vedeți viitorul asociației Cuore Romeno?

MDM: Cu grupul de tineri cu care lucrăm astăzi nu pot afirma decât că viitorul acestei asociații va fi unul strălucitor. Cred în forțele lor și sunt sigur că vor continua să se dedice cauzei românilor de pe insulă.

Ca președinte al asociației îmi propun să continui consolidarea relațiilor româno-italiene și să implementez cât mai multe proiecte în folosul celor două comunități. Consider că cei șase ani de existență au reprezentat perioada în care ne-am consolidat echipa, ne-am făcut cunoscuți și am demonstrat ce putem. Sunt optimist cu privire la viitorul asociației Cuore Romeno și sper ca la împlinirea a zece ani de activitate să putem povesti din nou.

Mihai-Daniel Manda – omul, soțul, tatăl și președintele asociației este originar din Drăgășani Vâlcea, acolo unde a crescut, s-a format și și-a început cariera profesională. După absolvirea Liceului Tehnologic Brătianu din Drăgășani, a urmat cursurile școlii postliceale sanitare Darianne din București, filiala Vâlcea, care l-a ajutat să-și îndeplinească visul de a ajuta oamenii. Astfel, s-a dedicat domeniului sanitar încă din 2005, de când a început să lucrez la Serviciul de Ambulanță din Vâlcea, acolo unde cu pasiune și dedicare am rămas până în februarie 2010.

Scris de Andrei Iacob

Student al masterului de Politici, Societate și Teritoriu din cadrul Universității din Cagliari, Italia. În prezent este project-manager în cadrul Asociației românești ”Cuore Romeno” din Sardinia și locuiește în Cagliari.

Citește și…

Citește și…

Share This