Interviu cu Iulia Tănase-Brad, despre pasiunea pentru arta vinului

Scris de Echipa haiSalut

27 iul., 2020

Vinul este un domeniu în care nu te plictisești niciodată.

Se spune că vinul este „o artă specială care îmbină într-o armonie deplină vizualul, olfactivul, gustul, emoția și gândul îndrăzneț”. Arta degustării vinului și limbajul ei răsplătesc adesea plăcerea și așteptarea celor care știu să aprecieze și să se bucure de un vin bun. Într-un dialog cu Iulia Tănase-Brad, specialist și expert în industria vinurilor, încercăm să deslușim secretele vinului, particularitățile și provocările profesiei de somelier, precum și criteriile care stau la baza evaluării vinurilor înscrise la concursurile internaționale la care Iulia a participat.

Pasionată încă din copilărie de vasta cultură a vinului, Iulia Tănase-Brad este o jurnalistă din Republica Moldova care a activat în cadrul unor posturi TV de la Chișinău, dar și la Radio Europa Liberă. Este fondatoarea unor multiple proiecte media, dintre care amintim: Revista Next – prima revistă studențească din Moldova cu distribuție națională – și News Bites, primul vlog IT din Republica Moldova. Timp de trei ani, Iulia a lucrat în calitate de brand ambassador în echipa lui Andreas Larsson, „Cel mai bun sommelier din lume, 2007”. În 2019, a fost responsabilă de comunicare și relații publice în cadrul Château La Conseillante, un prestigios domeniu vinicol din Pomerol. În prezent, Iulia locuiește în Franța, în regiunea Bordeaux – capitala mondială a vinului, și ne-a promis câteva dezvăluiri din industria fascinantă a vinului în care lucrează.

Haisalut.ro: Romanii aveau o expresie latinească celebră, veche de peste două mii de ani, care făcea referire la fapul că în vin e (se află) adevărul: in vino veritas. Și spuneau asta pentru că știau că o persoană aflată sub influența vinului poate, cu ușurință, să dezvăluie și să recunoască secrete pe care în mod normal le-ar păstra pentru sine. Altfel spus, adevărul costă un pahar cu vin. Mai este astăzi valabilă această metodă folosită în antichitate pentru a scoate la lumină adevărul?

Iulia Brad: Da, această expresie rămâne perfect valabilă și astăzi. Toate trebuie făcute cu măsură. Omul este măsura tuturor lucrurilor.

Pomerol, Château La Conseillante, Octombrie 2019 – La masa de triere. “Pentru a putea vorbi convingator despre vinul pe care il produci sau il reprezinti este necesar sa cunosti toate etapele prin care trece acesta inainte de a ajunge in pahar.”

Haisalut.ro: De patru ani, lucrezi în fascinanta lume a vinului. Ai decis să pleci din Chișinău pentru a te stabili tocmai în Bordeaux, capitala mondială a vinului. De unde provine pasiunea pentru vinuri și cum ai început o carieră în acest domeniu?

Iulia Brad: Pasiunea pentru vin și vasta sa cultură a apărut încă de când eram mică. Și bunicii, și părinții mei care locuiesc la țară au făcut mereu vin acasă. Bineînțeles, în cantități mici, atât cât ar putea să consume și să vândă o familie pe parcursul unui an. Era un vin pentru familie, scos cu mândrie din beci de sărbători, pe vreme de oaspeți sau la sfârșitul unor grele zile de muncă pe câmp.

Nu o să uit niciodată cum făcea bunica mea vin în ograda ei de la Călărași, cum ne dădea să gustăm must dulce care pișca gustos de limbă… Nu o să uit vreodată nici zilele în care mergeam la legat la vie, la răfuit sau la prășit împreună cu familia mea. Închid ochii și pot să-l văd pe tatăl meu care curăță via primăvara, butoaiele la început de toamnă, apoi scurge vinul din cadă și îl mută în beci: mai mult roșu și un pic de alb.

Înainte de a fi o plăcere, vinul înseamnă mai întâi de toate multă muncă, ce presupune numeroase etape. E o băutură fascinantă, plină de simboluri, născută din eforturile comune ale naturii și ale omului.

Am ajuns să lucrez în acest domeniu în 2016, când m-am mutat la Bordeaux. Am făcut aici un stagiu într-o agenție de PR și comunicare ce se ocupa de imaginea unor château-uri prestigioase din regiune.

În scurt timp, am fost invitată să lucrez în echipa lui Andreas Larsson, deținătorul titlului „Cel mai bun somelier din lume, 2007”, oferit de ASI (Association de la Sommellerie Internationale). Trebuie să recunosc că reușești să înveți foarte multe lucruri interesante lucrând trei ani la rând alături de un somelier extrem de talentat, capabil să deguste circa 150 de vinuri pe zi și circa 11.000 de vinuri pe an.


Bordeaux, 2018 – Alaturi de Andreas Larsson, World Best Sommelier 2007, la sfarsitul unei reuniuni de lucru.

Sunt jurnalistă de profesie și am făcut studii în științe politice și economice. Mi se părea mereu că vinul pur și simplu nu are cum să devină subiectul central al activității mele profesionale. Dar, în 2019, când am devenit responsabilă de relații publice și comunicare la Château La Conseillante (Pomerol, Bordeaux, Franța) mi-am dat seama că vinul și comunicarea s-au împletit foarte frumos în viața mea și reușesc să lucrez, de fapt, în două domenii care mi-au plăcut mereu.

Haisalut.ro: A fost nevoie să urmezi niște cursuri sau specializări pentru a avea o pregătire specială în domeniul în care activezi?

Iulia Brad: Niciuna dintre companiile în care am lucrat până acum în Franța nu mi-a cerut să am vreo diplomă care ar atesta cunoștințele mele în domeniu. Și cred că motivul este simplu: sunt fiică de viticultor, provin dintr-o țară unde se face vin de mii de ani, sunt căsătorită cu un oenolog, locuiesc în capitala mondială a vinului și sunt pasionată de domeniul vinului. În mod obișnuit, angajatorii mei nu au nevoie să audă mai mult, atunci când vor să înțeleagă cât de atrasă sunt de această sferă.

Cu toate acestea, fiind o fire care vrea mereu să învețe ceva nou, să se dezvolte și să progreseze, eu citesc sistematic articole de specialitate, urmăresc noutățile legate de vin, comunic cu profesioniști din domeniu, particip la expoziții internaționale de vinuri și sunt membră a juriului în cadrul unor concursuri, cum ar fi «Challenge International du Vin».

Iar pentru că îmi doresc să ajung și mai departe, în acest moment mă pregătesc pentru primul meu examen WSET care va avea loc toamna aceasta (WSET = Wine & Spirits Education Trust – organizație internațională influentă care organizează cursuri și examene în domeniul vinurilor și spirtoaselor.)

Pomerol, 2019 – Cele 12 hectare ale Château La Conseillante sunt situate intre faimoasele Petrus si Château Cheval Blanc, pe un ‘terroir’ exceptional care da nastere unor vinuri unice

Haisalut.ro: Ce presupune, mai exact, activitatea ta profesională în materie de vinuri în Bordeaux? Include și o cercetare a pieţei de vinuri?

Iulia Brad: Astăzi lucrez pentru Maison Tanase. Aceasta este compania familiei noastre, creată acum câțiva ani de soțul meu, Victor Tănase. Victor provine dintr-o familie de oenologi, a studiat tehnologia vinului la Chișinău și comerțul internațional de vinuri și spirtoase la Bordeaux. După mai mult de zece ani lucrați în sânul diferitor château-uri și «maisons de negoce» în Franța, a decis să fondeze propria sa companie.


Bruxelles, februarie 2020 – Iulia reprezinta Château La Conseillante in cadrul unei expozitii internationale de vinuri organizata anual de Union des Grands Crus de Bordeaux

Activitatea mea profesională constă în dezvoltarea celor două axe principale de lucru ale Maison Tanase: exportul de vinuri și spirtoase franceze și importul de vinuri moldovenești în Franța. Lucrăm cu cele mai importante regiuni viticole ale Franței și încercăm să promovăm și vinul făcut în țara unde ne-am născut.

Piața de vinuri o cercetăm în permanență. Apropo, suntem în căutare activă de parteneri noi pe piața din Republica Moldova și România – companii care ar vrea să importe produse franceze pentru magazinele, restaurantele sau barurile lor.

Haisalut.ro: Există vreo diferenţă între somelier şi degustătorul de vin?

Iulia Brad: Da, există. Degustătorul este acea persoană care gustă unul sau mai multe vinuri cu scopul de a le analiza și a le aprecia caracteristicile organoleptice, cu precădere cele olfactive și gustative.

Gustând, degustătorul reușește să înțeleagă care sunt calitățile unui vin, poate să-și formeze o opinie și, comunicând, o poate influența și pe a altora. Așa fac, de exemplu, cunoscuți jurnaliști din domeniul vinului: Jeff Leve, Jane Anson, Jancis Robinson, Robert Parker, Elin McCoy, Antonio Galloni, Neal Martin, James Suckling și alții. Degustătorul este un amator de vin. Degustător poate fi oricine.

Somelierul are, însă, o meserie mult mai complexă și mai responsabilă. Acesta trebuie să dețină cunoștinte vaste despre vinuri, alcooluri, lichioruri și șampanie. De cele mai multe ori, somelierul are studii temeinice în domeniu. Mai mult decât atât, ținând cont de faptul că somelierul lucrează în incinta restaurantelor și hotelurilor, el trebuie să fie capabil să interacționeze cu clienții săi: să-i sfătuiască, să le recomande vinul care se va potrivi cel mai bine cu meniul pe care aceștia l-au ales. În final, e obligat să servească vinul într-un mod ireproșabil și să aibă grijă de vinoteca (cava) instituției pe care o reprezintă.

Haisalut.ro: Știm cu toții că producerea și înțelegerea vinului este o artă. Care crezi ca sunt particularitățile deosebite ale acestei profesii?

Iulia Brad: Depinde despre care profesie anume vorbim. Or, în lumea vinului există numeroase meserii concrete… Ca să le înțelegem mai bine natura, vă propun să ne imaginăm un copac: rădăcinile acestuia sunt producătorii de vin, viticultorii și ajutorii lor care lucrează pământul și au grijă de planta de viță-de-vie până când fructele acesteia se transformă în vin. Tulpina copacului e formată din oameni de știință, oenologi, specialiști în tehnologia vinului, persoanele responsabile de calitate, consultanții.

Mai sus avem numeroase ramuri ale acestui copac: somelierii, persoanele care comercializează vinul, distribuitorii, caviștii. Frunzele foșnitoare ale copacului nostru sunt jurnaliștii și liderii de opinie din domeniul vinului – ei informează, educă, cultivă publicul și îl ajută să înțeleagă mai bine secretele acestui univers complex. Fructele dulci ale acestui copac sunt amatorii de vin, publicul larg care consumă vinul și se bucură de el.

Cert este că orice meserie am exersa dintre cele enumerate mai sus, cea mai importantă este curiozitatea, pasiunea și respectul pentru vin și foarte vasta sa cultură.

Haisalut.ro: Cum ne dăm seama dacă un vin este bun? La ce anume trebuie să fim atenți?

Iulia Brad: Înainte să răspundem la această întrebare, trebuie să înțelegem că dacă un vin nu ne place, asta nu înseamnă neapărat că acel vin nu este „bun”. Și invers, un vin care ne place și pe care îl considerăm „bun” nu va plăcea în mod obligatoriu tuturor. Totul depinde, în cea mai mare parte, de gustul fiecărei persoane. «Des goûts et des couleurs on ne discute pas», vorba francezilor.

Și totuși, iată care ar fi trei cele mai importante criterii care ne ajută să aflăm dacă un vin e „bun” sau nu:

• În primul rând, are acest vin vreun defect / vreo imperfecțiune?
Defectele unui vin pot fi observate chiar din momentul în care ați deschis sticla. De exemplu, vinul poate fi ‘bouchonné’ (gust de dop de plută), sau poate fi oxidat, din cauza că a stat prea mult timp în contact cu aerul.

Iulia Tanase-Brad: “Nu exista vinuri bune si vinuri rele. Exista doar gusturi diferite”

• În al doilea rând, este acest vin suficient de echilibrat?
Pentru vinul alb, noțiunea de echilibru se joacă între doi factori: aciditatea și onctuozitatea. Iar pentru vinul roșu, noțiunea de echilibru este reprezentată de raportul dintre aciditate și onctuozitate (senzația de gras, rotund, catifelat), doar că acestui raport i se mai adaugă și noțiunea de tanine. Pentru ca un vin să fie echilibrat, niciuna din aceste caracteristici nu trebuie să domine.

• În al treilea rând, analizăm persistența gustului («la longueur en bouche»):
Cu alte cuvinte, observăm cât de mult timp continuăm să simțim aromele vinului, după ce l-am degustat sau l-am băut.

Haisalut.ro: Ca specialist şi critic de vinuri, îţi poţi da seama de calitatea vinului înainte de a-l degusta?

Austria, ianuarie 2020 – Alaturi de Blandine de Brier Manoncourt – proprietara a Château de Figeac, Saint-Emilion Grand Cru – operatiune de promovare a Château la Conseillante si Figeac in randul HoReCa

Iulia Brad: Cred că oricât de profesionist ai fi și oricât de multă experiență ai avea în această sferă, nu poți să știi dacă un vin e bun sau nu, decât atunci când deschizi sticla, torni vinul în pahar și guști. Excepție fac doar domeniile viticole care sunt cunoscute și respectate pentru calitatea constantă a vinurilor pe care le produc de sute de ani.

Haisalut.ro: Ai degustat atât de multe vinuri. Se întâmplă să te mai surprindă vreunul?

Iulia Brad: Da, absolut! Există milioane de vinuri care se produc anual în lume. Nu am cum să nu rămân surprinsă în fiecare zi. Vinul este un domeniu în care nu te plictisești niciodată…

Haisalut.ro: Dacă ar fi să faci un top al vinurilor din România, Republica Moldova, Franța, Italia, care ar fi primele zece care ți-au plăcut cel mai mult și de ce?

Iulia Brad: Aceasta este o întrebare foarte interesantă, dar și destul de complexă. Dacă și cititorii noștri sunt de acord, vă propun să-i găsim un răspuns într-un viitor interviu!…

Haisalut.ro: Pe 18 iulie 2020 ai fost invitată sa faci parte din «Challenge International du Vin», un concurs internațional foarte prestigios de vinuri din Franța în care ai fost desemnată membră a juriului. Care sunt criteriile după care ai evaluat calitatea vinurilor înscrise în concurs?

Iulia Brad: Eu am degustat în orb 30 de vinuri roșii produse în regiunea Bordeaux (Haut-Medoc, Côtes de Bordeaux și Blaye). Criteriile după care le-am evaluat sunt:

1. Examenul vizual: pentru a analiza culoarea vinului, limpiditatea și fluiditatea acestuia.

2. Examenul olfactiv: pentru a identifica aromele vinului. Nuanțe de flori, fructe, note minerale, de stejar pot ieși la iveală, în funcție de ce vin degustăm.

3. Examenul gustului: o singură sorbitură («une bouchée»), fără a înghiți vinul este suficientă ca să descoperim aromele prezente în vin: strugurii din care a fost făcut vinul, corpolența acestuia, structura, vivacitatea, echilibrul, aciditatea, taninele etc.

Examenul final este evaluarea persistenței gustului și plăcerii pe care ți-o procură vinul degustat.

Organizat în fiecare an, Challenge International du Vin este cel mai vechi concurs internațional de vinuri. Peste 5000 de vinuri din 38 de țări sunt degustate la Bordeaux de 800 de profesioniști din domeniul vinului. Apropo, în 2020, starul competiției a fost Republica Moldova și vinurile ei («le pays mis à l’honneur»).

Haisalut.ro: Nu putem să nu te întrebăm: la astfel de târguri internaţionale, unde se degustă foarte multe vinuri, nu există riscul să te ameţeşti? Poate îţi place un vin un pic mai mult decât altele…

Iulia Brad: Acest risc există mereu. Și asta pentru că fiecare persoană are o rezistență diferită la alcool și fiecare vin are un grad diferit de alcool. Secretul este să ne amintim mereu că degustăm și nu bem. Dacă regula este respectată, poți degusta numeroase vinuri, iar „amețeala” e aproape neînsemnată. Dacă nu, amețeala este garantată…

Haisalut.ro: Cum îți vezi cariera în următorii ani? Ce îți dorești cel mai mult să realizezi?

Iulia Brad: Vreau să investesc cunoștințele, energia și entuziasmul meu în dezvoltarea companiei Maison Tanase. Nu este exclus însă ca, periodic, să merg să lucrez în cadrul unor château-uri bordoleze pe care le admir. Îmi place mult să învăț de la cei mai mari și mai experimentați. Învățăm toată viața, iar când este vorba despre lucru, o mare bucurie e să putem face ceea ce ne place.

Despre Iulia Brad

Iulia Tănase-Brad este o jurnalistă din Republica Moldova care a activat în cadrul unor diverse posturi TV de la Chișinău, dar și la Radio Europa Liberă. Este fondatoarea a numeroase proiecte media, dintre care amintim: Revista Next, prima revistă studențească din Moldova cu distribuție națională și News Bites, primul vlog IT din Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea de Stat (Chișinău, Republica Moldova) și a urmat un masterat în Studii Europene Interdisciplinare la College of Europe (Varșovia, Polonia), prin intermediul unei burse oferite de Comisia Europeană. A efectuat stagii la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău și la agenții de comunicare franceze. A fost bursieră la Fundația Konrad Adenauer (Moldova) și Fundația Friedrich Ebert Stiftung (Moldova). În 2013 a obținut titlul de „Cel mai bun student al țării” în cadrul concursului „Bursa de Merit”, organizat de Centrul de Informații Universitare. Locuiește în Franța, unde a ales să urmeze o carieră în industria fascinantă a vinului.

Citește și…

Citește și…

Share This