Interviu cu Anca Cheaito, profesor de limba franceză și limba română în Beirut

Scris de Echipa haiSalut

20 aug., 2020

Interviu cu Anca Cheaito despre Tragedia din Beirut.

În Beirut (capitala Libanului), în data de 4 august 2020 a avut loc o dublă explozie în zona portuară a orașului – care a fost resimțită până în nordul Israelului și în Cipru. Anca Cheaito, profesor de limba franceză și limba română la Liceul Amlieh din Beirut și președinte al Asociației România-Levant, a povestit despre cum a trăit explozia uriașă din Beirut și ce a urmat după catastrofă.

Haisalut.ro: : Exploziile recente din Beirut au lăsat în urmă o capitală prinsă sub dărâmături. În presa occidentală și pe rețelele sociale au fost difuzate imagini și filmări cu norul rezultat în urma exploziei care a părut că trimite o undă de șoc în tot orașul. Cum arată, la ora actuală, capitala libaneză și cum se simt locuitorii ei, după explozie?

Anca Cheaito: Ziua de 4 august 2020 va rămâne în istoria libanezilor o zi cu o conotație negativă, cu amintiri dureroase, care nu pot fi schimbate, care nu pot fi șterse din memorie. Pământul sfânt al cedrilor biblici este greu încercat. O catastrofă care a spulberat în neant o țară întreagă. Încă de anul trecut, din 17 octombrie, a început în Liban o mișcare de contestare împotriva clasei politice considerate corupte, care s-a confruntat cu o situație economică deosebit de fragilă. Apoi a urmat pandemia, iar acum această explozie care a distrus complet portul, jumătate din Beirut, plus cartierele limitrofe aflate pe o raza de 10 km în partea de nord-est a capitalei. Imaginile sunt apocaliptice, în 30 de secunde s-au făcut cenușă imobile, monumente istorice, școli, spitale, magazine, mașini, cartiere întregi, iar în perimetrul portului există un crater de 43 de metri profunzime. Peste 200 de morți, peste 6000 de răniți, zeci de dispăruți, 300000 de oameni rămași fără adăpost. Pierderile sunt estimate la aproape 25 miliarde de dolari. Trebuie luate în considerare atât pierderile economice, cât și populația rămasă fără loc de muncă… Un cerc vicios.

E nevoie de timp pentru a reveni la normal. Beirutul este foarte populat, un furnicar, este inima țării. Un oraș care a fost iubit și admirat, un oraș unic în Orient, un oraș care îmbină modernul și tradiționalul, vechiul și noul și care mereu a reprezentat amprenta Occidentului în Orientul Mijlociu. Din păcate, Libanul, atât de frumos și deosebit, are o istorie zbuciumată, iar evenimentele tragice, extreme, sunt ciclice, aproape la fiecare zece ani.

Haisalut.ro: Există speculații potrivit cărora catastrofa a survenit în urma unei neglijențe sau a unui posibil atentat terorist. Ce s-a întâmplat cu adevărat acolo? S-au făcut investigații?

Anca Cheaito: Ceea ce se știe până în prezent se poate vedea pe toate filmările: un incendiu înaintea unei explozii spectaculare. Mulți s-au întrebat, cine sau ce a provocat acest incendiu, este intenționat sau accidental? S-a vorbit mult, au fost imaginate multe scenarii, au fost și multe filme care s-au dovedit apoi a fi fabricate – și asta din cauza situației tensionate din regiune, dar guvernul libanez a anunțat oficial că, până în prezent, este vorba despre un accident cu consecințe tragice, o explozie a 2750 de tone de nitrat de amoniu, material depozitat necorespunzător. Bineînțeles, este deschisă o anchetă de mare amploare pentru a face lumină în această tragedie, pentru a stabili cine sunt cu adevărat responsabilii, vinovații pentru eveniment tragic.

Haisalut.ro: Libanul este o țară apropiată societății românești, în care trăiește și o importantă comunitate de români, iar gândurile noastre și întreaga noastră compasiune se îndreaptă și către cetățenii români care trăiesc în Beirut. Cât de afectată a fost comunitatea românilor din Liban după această tragedie?

Anca Cheaito: În Liban există o comunitate mică de români, de aproape 1200 de persoane. Vorbim despre familii mixte, dintre care 32 de familii de români, artiști muzicieni care lucrează în cadrul Conservatorului Național Libanez și al Filarmonicii din Beirut. Ei sunt uniți în jurul Ambasadei noastre din Liban și al Asociației România-Levant, asociația comunității românești. În regiunea Beirutului mare (capitala și cartierele de la periferie) locuiesc aproximativ 750 de români. Din fericire, nu au fost afectați în mod deosebit. Bineînțeles, mă refer la pierderi de vieți omenești, la distrugerea completă a caselor. Toți am fost mai mult sau mai puțin afectați de avarii, de stricăciuni parțiale cauzate de puternicul suflu al exploziei. În plus, șocul psihic a fost suferit de toți. Ne-am simțit obosiți și epuizați. Nu a fost simplu.

Haisalut.ro: Cum s-a implicat Ambasada României la Beirut și ce așteptări au românii să se întâmple în perioada următoare?

Anca Cheaito: Ambasada noastră, putem spune, este o mică Românie în Liban. Oameni deosebiți, care sunt mereu alături de românii din regiune, atât la bine cât și la rău. În contextul acestui eveniment, în ambasadă a fost creată o celulă de urgență, pregătită să intervină la orice solicitare din partea comunității românești. Deja la secția consulară există un număr care este disponibil 24 din 24 de ore pentru orice urgență a cetățenilor români. În plus, ambasada a luat legătura din primul moment al tragediei cu toate oficialitățile și forurile libaneze și a solicitat să fie anunțată dacă există cetățeni români aflați în dificultate. Cu această ocazie, ținem să mulțumim ambasadei noastre, întregii echipe, o echipă operativă, formată din oameni cu suflet mare care știu să dăruiască, să unească și să ajute, indiferent de experiențele pe care le trăim individual, aici. Deci, tot respectul, prețuirea și considerația pentru Ambasada României în Liban.

Haisalut.ro: Ce va urma după demisia guvernului? Există vreo posibilitate de a se organiza cumva alegeri libere? Ce perspective se întrevăd pentru viitorul Libanului?

Anca Cheaito: Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vizitat Libanul pe 6 august, imediat după această tragedie și s-a întâlnit cu oficialitățile libaneze. În urma discuțiilor cu toate părțile implicate în viața politică libaneză, președintele Franței a prezentat planul său în privința ajutorului acordat poporului libanez și a propus un nou pact politic responsabililor libanezi. Trebuie menționat faptul că Libanul are legături foarte strânse cu Franța, fiind și singura țară francofonă din regiunea Orientului Mijlociu. Deci o nouă inițiativă politică, un dialog al adevărului, proceduri de reforme majore pentru a schimba sistemul și a lupta împotriva corupției. Pentru că Libanul se află într-o mare criză politică, morală, economică și financiară, care durează de câțiva ani, s-a acutizat acum câteva luni și implică noi inițiative și decizii politice majore, mai ales pe fundalul acestei tragedii.

S-a luat hotărârea ca până la data de 1 septembrie, înainte de a doua vizită a președintelui Macron în Liban, să se formeze un guvern de reconciliere care să intervină prompt și să stabilească un plan precis de reconstruire și de revenire a Libanului la viața normală. Să știți că libanezii sunt un popor greu încercat, au suferit mult din cauza mai multor războaie distrugătoare. Dar, în același timp, au găsit mereu forța și puterea de a merge mai departe. Beirutul este un oraș fascinant prin frumusețea, intensitatea, densitatea și prin cicatricile sale. O capitală unică în felul său, de un dinamism aparte, unde mereu se îmbină tradițiile arabe cu modernismul occidental, un spațiu fără frontiere, mereu dispus să îmbrățișeze arta, poezia, muzica, cultura lumii întregi. Un oraș original și interesant cu oameni care iubesc viața și care mereu încearcă să depășească greutățile. Beirutul a devenit legendă. Asemenea păsării Phoenix s-a ridicat de multe ori din propria cenușă, pentru o viață mai bună și mai lungă, încercând să ascundă cicatricile lăsate moștenire de anii dureroși. Un nou început pentru o poveste veche, începută încă din vremea fenicienilor, o poveste care se cheamă Beirut.

Despre Anca Cheaito

Anca Cheaito s-a născut la Iași. Din anul 1988, s-a stabilit în Liban. Este profesor de limba franceză și limba română la Liceul Amlieh, din Beirut, unde predă cursuri de limbă, cultură și civilizație românească. Este președintele Asociației România-Levant din Liban (Asociația comunității românești din Liban) și fondator al revistei culturale „Orient Românesc” – ambele dedicate diversității lingvistice și dialogului intercultural. Publicația evidențiază prezența românească în spațiul din Orientul Mijlociu, acolo unde nu există nicio publicație românească cu și despre românii care trăiesc în această regiune.

Citește și…

Citește și…

Share This