Efectele crizei de Covid-19 în comunitățile de români din Italia

Scris de Andrei Iacob

27 oct., 2020

Românii din Italia – Probleme structurale și dinamici socio-economice după pandemia cu noul Coronavirus, un proiect pentru românii din Italia

Începând cu 1990 peste 3,68 milioane de români au decis să emigreze din România. Dintre aceștia, mai bine de 1.6 milioane au emigrat doar în ultimii 13 ani, post-aderare, potrivit Eurostat. Italia este de departe destinația preferată de români și țara în care astăzi trăiește cea mai numeroasă comunitate românească din afara granițelor României (1.2 milioane, potrivit ISTAT). Românii reprezintă 22,76% din totalul comunității de străini din peninsula italiană și este compusă din 515.647 bărbați și 692.272 femei. Distribuirea lor teritorială ține cont de puternicele diferențe între nordul industrial și sudul peninsulei slab industrializat. O pondere semnificativă a femeilor și persoanelor slab pregătite profesional s-a îndreptat către sectoare precum: îngrijirea domiciliară sau agro-pastoralismul, în special în regiunile din centru și sud, în timp ce regiunile centrale și nordice au reprezentant un magnet pentru populația tânără și instruită. Prezența unui număr semnificativ de cetățeni români în diversele sectoare ale economiei italiene nu a putut fi trecută cu vederea în timpul unui moment caracterizat de o dinamică economică, socială și sanitară fără precedent.

Țările europene s-au confruntat în prima parte a anului cu o puternică criză sanitară, care a generat importante consecințe economice și financiare la nivel național și european. Italia, țară grav afectată de pandemia de Coronavirus, va fi la originea unei destabilizări sociale care poate duce la o accentuare a sărăciei persoanelor defavorizate. Aceste aspecte negative pot alimenta xenofobia (frica de străini) şi sentimentele naționaliste – cauzând, de asemenea, dificultăți de integrare și reintegrare în rândul migranților români. Înțelegerea greșită la nivel public în România a atitudinilor, trăsăturilor și prezenței românilor în Italia, mai ales pe fondul crizei cauzate de noul Coronavirus, care a dus la repatrierea unui număr semnificativ de români, creează condiții care încurajează clivajul cu diaspora din societatea românească – afectată, de asemenea, pe plan economic și social. În spațiul public din România există deja voci care pun pe seama cetățenilor români veniți din Italia și Spania izbucnirea crizei epidemice cauzate de noul Coronavirus.

Studiu de cercetare despre cum sunt afectați românii din diaspora de epidemia de Coronavirus

În această perioadă, Italia este afectată grav la nivel economic și social, astfel că mulți imigranți de origine română și-au pierdut locurile de muncă sau au fost nevoiți să își sisteze activitățile care le aduceau o sursă de venit în peninsulă. În aceste condiții, imigranții români din Italia sunt dublu vulnerabili: atât în România, cât și în Italia.

În acest context, Asociația Interculturală Italia-România „Cuore Romeno” din Oristano, alături de experți români și italieni, a identificat un risc la adresa imigranților români care poate degenera ca urmare a crizei economice și sociale din Italia, în atitudini etnocentriste, discriminatorii, segregatorii și marginalizatoare la adresa imigranților, pe care le considerăm inevitabile în condițiile în care cetățenii italieni sunt vulnerabili din punct de vedere economic și social. Lipsa informațiilor precise și a conștientizării din partea societății-gazdă asupra comunităților de români și imigranților români vulnerabili din punct de vedere economic și social poate fi, în perioada următoare, cea mai importantă provocare la adresa abordării statului italian cu privire la măsurile socio-economice pe care le va lua în sprijinul categoriilor vulnerabile și defavorizate, dintre care estimăm că vor fi și români.

Astfel, a fost elaborat proiectul „Românii din Italia – Probleme structurale și dinamici socio-economice după pandemia cu noul Coronavirus”, care își propune să analizeze în ce măsură fenomenul migraționist românesc din Italia a suferit modificări generate de criza cauzată de noul Coronavirus și să amplificăm vocea publică a românilor din Italia în scopul de a solidariza comunitățile de români de pe teritoriul Italiei pentru a depăși mai ușor criza economică și socială care îi afectează.

Proiectul, realizat de experți români și italieni (Luiza Salaris, profesor de demografie în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității din Cagliari; Viviana Anghel, profesor asociat al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București; și Andrei Iacob, project manager al Asociației Cuore Romeno din Oristano) este elaborat în perioada septembrie-decembrie în Italia și este compus dintr-o cercetare în profunzime a dinamicilor care au avut loc în prima parte a anului în rândul comunității de români, cea mai numeroasă din peninsulă. Interesul studierii comunității se împarte în acest proiect în două direcții: 1) Studiul problemelor structurale ale comunității românești din Italia și 2) Studiul problemelor devenite relevante în contextul COVID-19. În vederea elaborării unui raport final, echipa de proiect a conceput și diseminat un chestionar în rândul comunității românești din Italia, iar in lunile noiembrie și decembrie vor elabora 30 de interviuri semi-structurate cu români din peninsulă.
Proiectul este finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și susținut de TVR Internațional și Ziarul Românilor din Sardegna. Partenerii proiectului sunt: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociația Diapora Civica din Italia; Asociația Ora – Italia; Asociația Collage Migranti del Sulcis – Iglesias și Grupul Asociațiilor Românești din Sardegna.

Scris de Andrei Iacob

Student al masterului de Politici, Societate și Teritoriu din cadrul Universității din Cagliari, Italia. În prezent este project-manager în cadrul Asociației românești ”Cuore Romeno” din Sardinia și locuiește în Cagliari.

Citește și…

Citește și…

Despre aromânii din Albania

Aromânii/vlahii din Albania sunt așezați în partea sud-estică a Albaniei, în orașul Korça și în zonele din împrejurimi, aceștia cunoscându-se sub numele de „Fărșăroți”. Moscopole (Voskopoja) este cea mai cunoscută așezare în care aromânii au trăit și au avut o activitate culturală, economică și academică remarcabilă.

citește mai mult
Share This