Despre aromânii din Albania

Scris de Mirela Veriga

21 iul., 2020

Aromânii/vlahii din Albania sunt așezați în partea sud-estică a Albaniei, în orașul Korça și în zonele din împrejurimi, aceștia cunoscându-se sub numele de „Fărșăroți”. Moscopole (Voskopoja) este cea mai cunoscută așezare în care aromânii au trăit și au avut o activitate culturală, economică și academică remarcabilă. După distrugerea acestui oraș, aromânii s-au dispersat în toți Balcanii, iar durerea și dorul părăsirii locurilor natale au rămas impregnate în cântecele și rugăciunile către Dumnezeu.

 

Astăzi, Moscopole rămâne locul istoriei, amintirilor, culturii și tradițiilor aromânești. Aromâni se află, de asemenea, în Albania centrală și sud-vestică. Satul care are numele unui erou aromân – Andon Poci – este singura așezare locuită integral de aromâni.

Aromânii sunt foarte atașați de limba lor, de port, de folclor și de obiceiuri. Noi le-am păstrat pe toate în familie, în orice vreme. Alintul mamei, cântecul de leagăn, cântecul de dragoste, mustrarea părintească – toate au alt înțeles în limba maternă, au mai multă putere.

În momentul de față, încă nu dispunem de o informație exactă referitoare la numărul aromânilor din Albania, din cauza căsătoriilor mixte și a faptului că nu toți aromâniii vorbesc dialectul aromân.

La data de 13 octombrie 2017, Parlamentul Albaniei a adoptat Legea privind protecția minorităților naționale – prima din istoria țării, conform căreia acest statut a fost recunoscut următoarelor nouă comunități: greacă, macedoneană, vlahă/aromână, romă, egipteană, muntenegreană, bosniacă, sârbă și bulgară. Până în acel moment, statul albanez admitea de facto ca minoritate națională pe greci, macedoneni și muntenegreni, iar ca grup cultural-lingvistic pe aromâni și romi.

În sensul acestei legi, aromânii sunt considerați minoritate națională.

Răspândiți în toată lumea, aromânii își petrec cu bucurie ziua națională, își cântă cu mândrie melodiile, își joacă cu mândrie dansurile, se bucură să mănânce „pită cu praj”, miel și celebra lor telemea de oaie

Sprijinul cultural pe care România îl oferă aromânilor este în virtutea respectării suverantății statelor în care se află aromânii.

În Albania, pe lângă susținerea școlii și a grădiniței de la Divjaka, unde se învață aromâna, s-au alocat fonduri pentru Biserica Ortodoxă aromână „Schimbarea la Față” din Corcea, unde a activat până la ultima suflare preotul-paroh aromân fărșerot Dumitrache Veriga.

 

Scris de Mirela Veriga

Din 20.03.2011, Mirela Veriga este președinta Asociației Aromânilor din Municipiul Korce, Albania. În prezent, Mirela Veriga este și juristă în Direcția Regională de Impozite Korce. Ea este absolventă a universitații „Ovidius” din Constanța. Este licențiată în Științe Juridice la Facultatea de Drept a acestei universități. Mai mult, Mirela Veriga a absolvit și universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași: Specializare postuniversitară în „Drept Internațional Public și Privat”.

Citește și…

Citește și…

Share This