De ce să studiezi într-o universitate italiană?

Scris de Andrei Iacob

15 iul., 2020

În timpul studiilor de licență am avut oportunitatea de a mă transfera, pentru o experiență de patru luni, prin intermediul programului ErasmusStudy, într-o Universitate din Milano. Prima mea experiență s-a dovedit a fi una pozitivă, motiv pentru care mi-am stabilit obiectivul de a mă reîntoarce într-o universitate italiană pentru a-mi continua studiile de masterat.

 

Viața studențească în peninsulă – cu bune și rele

Experiența ultimilor trei ani îmi permite să pun în antiteză aspectele pozitive și negative ale vieții studențești din peninsulă și, totodată, să ofer informații utile viitorilor studenți interesați să-și înceapă sau să-și continue studiile în Italia.

Italia se bucură de un sistem universitar foarte vechi, compus din 65 de centre universitare, extinse pe întreg teritoriul național. Aici se pot găsi unele dintre cele mai vechi universități din Europa, precum: Universitatea din Bologna (1088), Universitatea din Modena (1175) sau Universitatea din Padova (1222). Italia se mândrește cu prezența a 34 de centre universitare în topul Qs World University Rankings 2020, din care fac parte universități precum: Politehnica din Milano (clasificat în primele 150 de poziții la nivel mondial), Universitatea Catolică ”del Sacro Cuore”, Universitatea din Roma, Torino sau Pavia. Italia este astăzi țara gazdă a peste 7000 de studenți din toate colțurile lumii, care au posibilitatea dezvoltării propriilor competențe în cadrul unei palete vaste de cursuri de licență, masterat și doctorat în vaste domenii, precum inginerie, medicină, științe sociale sau arte.

Care sunt aspectele pozitive ale vieții studențești din Italia?

În ceea ce privește accesul la educație, sistemul italian de învățământ garantează drepturi egale tuturor celor care intenționează să urmeze cursuri universitare, acordând acestora facilități fiscale în baza venitului personal sau familial și nu în baza meritului, cum se întâmplă în România. Organismul regional pentru studiu este acreditat să ofere sprijin financiar tuturor studenților. Sprijinul constă în burse de studiu proporționate venitului personal sau familial.

În ceea ce privește studiul, studenții se bucură de o vastă paletă de cursuri care au aceeași structură curriculară în toate centrele universitare din peninsulă. Aceasta permite noilor absolvenți să se înscrie la un nivel superior de studii sau să se integreze mai ușor pe piața muncii.

Un al treilea aspect pozitiv identificat ca student este atenția pe care fiecare student o primește din partea profesorului: studenții sunt îndrumați și sprijiniți în procesul de studiu individual, în orele de tutorat, pe care fiecare profesor le stabilește la începutul anului universitar. Aceasta favorizează o relație de încredere între profesor și student și contribuie la creșterea încrederii în sine a studentului.


Un alt aspect important, diferit de cel din România, este sistemul de examinare. Dacă în România în timpul sesiunilor studenții încep un proces, adeseori „agresiv”, de negociere a datei examenului, în Italia această competență cade în sarcina secretariatului, care stabilește un număr de cinci sesiuni de examen pe an, la care studenții se pot înscrie prin intermediul platformei online.

Care sunt aspectele negative ale vieții studențești din Italia?

Prima problemă pe care o întâmpină orice student venit să studieze în Italia este birocrația. Deși statul urmărește eficientizarea sistemului birocratic, adesea deciziile luate nu fac decât să încetinească sistemul. Fără cunoștințe solide ale limbii italiene, primul contact cu sistemul italian te va determina să renunți. Menținerea calmului este de cele mai multe ori o soluție pentru rezolvarea problemelor, motiv pentru care, odată înțeles sistemul, totul va părea foarte simplu, dar din propria mea experiență, poate dura ceva timp.

O a doua problemă este legată de viața studențească. Adesea, universitățile dețin un număr limitat de locuri în cămine, motiv pentru care competiția este destul de strânsă. Dacă în primul an accesul în căminele studențești este asociat nivelului de venit al familiei, recâștigarea camerei în anii succesivi este asociată meritului (numărul de credite obținut în anul precedent, precum și media generală).

Obiectivul acestei treceri în revistă a aspectelor pozitive și negative enunțate în prealabil pot facilita alegerile proaspeților absolvenți care intenționează să continue studiile în frumoasa peninsulă mediteraneană. Italia este țara contrastelor, iar adesea acest aspect se reflectă și în sistemul de învățământ. Cu excepția micilor probleme legate de birocrație, cazarea în căminele studențești sau costul ridicat de trai în marile orașe, experiența de studiu în Italia depășește micile inconveniente

Scris de Andrei Iacob

Student al masterului de Politici, Societate și Teritoriu din cadrul Universității din Cagliari, Italia. În prezent este project-manager în cadrul Asociației românești ”Cuore Romeno” din Sardinia și locuiește în Cagliari.

Citește și…

Citește și…

Despre aromânii din Albania

Aromânii/vlahii din Albania sunt așezați în partea sud-estică a Albaniei, în orașul Korça și în zonele din împrejurimi, aceștia cunoscându-se sub numele de „Fărșăroți”. Moscopole (Voskopoja) este cea mai cunoscută așezare în care aromânii au trăit și au avut o activitate culturală, economică și academică remarcabilă.

citește mai mult
Share This