De ce să studiezi într-o universitate italiană?

Scris de Andrei Iacob
În timpul studiilor de licență am avut oportunitatea de a mă transfera, pentru o experiență de patru luni, prin intermediul programului ErasmusStudy, într-o Universitate din Milano. Prima mea experiență s-a dovedit a fi una pozitivă, motiv pentru care mi-am stabilit obiectivul de a mă reîntoarce într-o universitate italiană pentru a-mi continua studiile de masterat.



Viața studențească în peninsulă – cu bune și rele
Experiența ultimilor trei ani îmi permite să pun în antiteză aspectele pozitive și negative ale vieții studențești din peninsulă și, totodată, să ofer informații utile viitorilor studenți interesați să-și înceapă sau să-și continue studiile în Italia.
Italia se bucură de un sistem universitar foarte vechi, compus din 65 de centre universitare, extinse pe întreg teritoriul național. Aici se pot găsi unele dintre cele mai vechi universități din Europa, precum: Universitatea din Bologna (1088), Universitatea din Modena (1175) sau Universitatea din Padova (1222). Italia se mândrește cu prezența a 34 de centre universitare în topul Qs World University Rankings 2020, din care fac parte universități precum: Politehnica din Milano (clasificat în primele 150 de poziții la nivel mondial), Universitatea Catolică ”del Sacro Cuore”, Universitatea din Roma, Torino sau Pavia. Italia este astăzi țara gazdă a peste 7000 de studenți din toate colțurile lumii, care au posibilitatea dezvoltării propriilor competențe în cadrul unei palete vaste de cursuri de licență, masterat și doctorat în vaste domenii, precum inginerie, medicină, științe sociale sau arte.


Care sunt aspectele pozitive ale vieții studențești din Italia?
În ceea ce privește accesul la educație, sistemul italian de învățământ garantează drepturi egale tuturor celor care intenționează să urmeze cursuri universitare, acordând acestora facilități fiscale în baza venitului personal sau familial și nu în baza meritului, cum se întâmplă în România. Organismul regional pentru studiu este acreditat să ofere sprijin financiar tuturor studenților. Sprijinul constă în burse de studiu proporționate venitului personal sau familial.
În ceea ce privește studiul, studenții se bucură de o vastă paletă de cursuri care au aceeași structură curriculară în toate centrele universitare din peninsulă. Aceasta permite noilor absolvenți să se înscrie la un nivel superior de studii sau să se integreze mai ușor pe piața muncii.
Un al treilea aspect pozitiv identificat ca student este atenția pe care fiecare student o primește din partea profesorului: studenții sunt îndrumați și sprijiniți în procesul de studiu individual, în orele de tutorat, pe care fiecare profesor le stabilește la începutul anului universitar. Aceasta favorizează o relație de încredere între profesor și student și contribuie la creșterea încrederii în sine a studentului.
Un alt aspect important, diferit de cel din România, este sistemul de examinare. Dacă în România în timpul sesiunilor studenții încep un proces, adeseori „agresiv”, de negociere a datei examenului, în Italia această competență cade în sarcina secretariatului, care stabilește un număr de cinci sesiuni de examen pe an, la care studenții se pot înscrie prin intermediul platformei online.


Care sunt aspectele negative ale vieții studențești din Italia?
O a doua problemă este legată de viața studențească. Adesea, universitățile dețin un număr limitat de locuri în cămine, motiv pentru care competiția este destul de strânsă. Dacă în primul an accesul în căminele studențești este asociat nivelului de venit al familiei, recâștigarea camerei în anii succesivi este asociată meritului (numărul de credite obținut în anul precedent, precum și media generală).


Scris de Andrei Iacob
Citește și…
Citește și…
Efectele crizei de Covid-19 în comunitățile de români din Italia
Românii din Italia – Probleme structurale și dinamici socio-economice după pandemia cu noul Coronavirus, un proiect pentru românii din Italia
Un bal mascat – și nu prea. Vacanță într-o Europă pandemică
De ani de zile obișnuim să mergem vara în Grecia, în Macedonia grecească, locul de baștină al socrului meu, unde stăm pentru câteva săptămâni într-o căsuță pentru odihnă, lectură, traducere și scriere. Casa fiind într-un sat, fără magazine, fără stație de autobuz sau...
Despre aromânii din Albania
Aromânii/vlahii din Albania sunt așezați în partea sud-estică a Albaniei, în orașul Korça și în zonele din împrejurimi, aceștia cunoscându-se sub numele de „Fărșăroți”. Moscopole (Voskopoja) este cea mai cunoscută așezare în care aromânii au trăit și au avut o activitate culturală, economică și academică remarcabilă.