Cum va arăta lumea după ce vom ieși din casă fără restricții?

Scris de David Dinca

4 iun., 2020

Lumea pe care o știam înainte de Coronavirus a dispărut, iar o nouă „normalitate” ne așteaptă pe toți în săptămânile, lunile și poate chiar anii care urmează. Oricine ar fi auzit în urmă cu șase luni ce urmează să se întâmple, ar fi crezut că este imposibil. Dar, cu toate acestea, la începutul verii anului 2020, mulți dintre noi încă suntem nevoiți să stăm în case, modul nostru de viață s-a schimbat radical, călătoritul ni se pare un lux care nu își merită riscul, nenumărate afaceri au dispărut, iar sute de mii de oameni au murit în urma acestei pandemii.

 

Acum, este mai mult decât clar faptul că efectele acestei perioade nu vor trece neobservate.

În această perioadă în care lucrurile sunt relativ mai liniștite decât erau în urmă cu câteva luni, merită să facem câțiva pași înapoi pentru a analiza situația dintr-o perspectivă mai clară, să vedem exact de unde am pornit pe acest ocean al incertitudinii – și unde ne aflăm acum. Avem încă, oare, țărmul în vedere, sau ne-am îndepărtat prea mult și așteptăm să fim salvați de către o navă care s-ar putea să treacă pe lângă noi?

A fi proactiv înseamnă a crea sau a controla o situație sau un eveniment, în loc să reacționăm abia după ce a avut loc. Privind în urmă cu câteva luni, putem cu toții să concluzionăm că reacția oamenilor la nivel global ar fi putut fi puțin mai proactivă, în loc de reactivă.

Acum, dilema tuturor este cum anume va arăta societatea în care vom trăi, în urma schimbărilor iminente? Vom mai merge, oare, la fel de des la restaurante sau cafenele, ori ne vom lua totul la pachet? Își va mai avea rostul mersul la serviciu pentru cei ce vor putea lucra de acasă? Cum va arăta școala în viitor, acum că mulți elevi și profesori au putut experimenta orele în mediul online? Există foarte multe întrebări – și prea puține răspunsuri. Dar putem fi siguri că, în timp, totul se va clarifica încetul cu încetul, iar orice schimbare adusă societății va fi ulterior considerată parte din noua normalitate.

Cu siguranță, asta nu ne poate împiedica să ne facem o idee despre ce formă va lua viitorul nostru, cu privire la diverse aspecte ale vieții – precum locul de muncă, școlile, activitățile de divertisment și socializarea în sine.

Coronavirus: After The Pandemic: ‘We can have a more flexible life | Sky News

Munca de la birou va fi înlocuită cu munca de acasă

Dacă lucrurile vor continua ca până acum, există o șansă destul de mare ca multe afaceri să rămână definitiv în mediul online, iar angajații să își continue munca de acasă, având nevoie doar de un laptop și conexiune la Wi-Fi pentru a-și putea face treaba. Mulți angajatori vor conștientiza faptul că oferind mai multă flexibilitate angajaților, compania va putea avea rezultate pozitive pe termen lung și va avea oportunitatea de a economisi sume semnificative de bani din moment ce nu va mai fi nevoit un spațiu la fel de mare.

De asemenea, merită menționat faptul că multe afaceri nu se vor mai redeschide la finalul acestei perioade, lucru care va rezulta în foarte multe spații de închiriat disponibile. Unele afaceri vor decide că este momentul perfect pentru a se extinde, profitând de oportunitățile oferite de o piață imobiliară mai ieftină, pe când altele își vor muta activitatea complet în mediul online, acum că au avut șansa să testeze munca de la distanță și cât de eficiente pot fi aplicațiile de video conferencing precum Zoom, Skype sau Adobe Connect.

Importanța lanțurilor de aprovizionare

Experiența supermarketurilor goale în urma panicii oamenilor ne-a învățat importanța agriculturii locale. Iar când transporturile naționale și internaționale de alimente esențiale au fost blocate, am învățat importanța lanțurilor de aprovizionare. Toate aceste lucruri vor contribui la promovarea și prioritizarea, pe viitor, a producției de alimente la nivel local. Până acum, toate țările și-au permis să importe și să exporte fructe, legume, carne, lactate, ș.a.m.d. fără niciun fel de grijă cu privire la riscurile neprevăzute. Ultimele luni ne-au învățat că nu trebuie să depindem în totalitate de producția de alimente esențiale din alte țări, ci, în schimb, am putea să prioritizăm producția la nivel local și național.

Restaurantele și cafenelele se vor reinventa – ori vor avea de suferit

Dintre toate afacerile existente, restaurantele și cafenelele au avut (și vor avea) de suferit cel mai mult. Ele fac parte din rândul afacerilor în cazul cărora munca de la distanță nu funcționează. De exemplu, în China, multe măsuri de siguranță au fost introduse pentru a diminua riscul clienților și al angajaților. Printre măsurile introduse se numără și măști pentru toți angajații din restaurant, distanță între mese și, în anumite cazuri, și verificarea temperaturii clienților. Iar odată ce lucrurile vor reveni la normal în Europa, măsuri similare vor fi introduse. „

Chiar dacă unii consumatori se decid să mănânce în oraș, sunt șanse mari ca mulți dintre ei să afle că localurile lor favorite nu mai sunt. În Irlanda, spre exemplu, se estimează că între 40% și 50% dintre restaurante nu se vor mai redeschide.

Companiile aeriene vs. video-conferencing

Aplicațiile de video conferencing ne-au demonstrat, în această perioadă, cât este de ușor să ne conectăm cu oameni din celălalt capăt al lumii, reușind, totodată, să facem asta mult mai rapid, eficient și ieftin decât călătoritul cu avionul. Multe companii pot să constate faptul că business travel-ul nu mai are sens, din moment ce pot face același lucru din propriul sediu, gratuit. Dacă lucrurile se vor menține la fel în viitorul apropiat, multe companii aeriene vor avea de pierdut – multe dintre ele fiind eliminate complet, ori vor fi nevoite să recurgă la formarea unor alianțe strategice pentru a rămâne active.”

ChIar cu privire la zborurile de vacanță, se poate ca mulți oameni să decidă că este destul de riscant zborul cu avionul din moment ce focarele de infecție încep din aeroporturi și din avioane. Cu timpul, vom revedea o creștere a frecvenței zborurilor, dar va dura mult până când industria companiilor aeriene va reveni la standardele pre-pandemie.

Aeroporturile nu vor mai fi la fel

Accesul într-o țară străină poate fi făcut în diferite moduri, dar, în cele mai multe dintre cazuri, oamenii aleg călătoritul cu avionul. Ceea ce înseamnă că aeroporturile sunt primul loc prin care un vizitator trebuie să treacă înainte de a intra în țara respectivă. Același lucru a fost valabil și pentru răspândirea virusului. Frica răspândirii unui al doilea val a făcut ca în toate aeroporturile lumii să fie introduse diverse metode pentru prevenire riscului, precum verificarea temperaturii și echipamente de testare a pasagerilor, metode care probabil vor mai fi încă în aplicare chiar și după ce totul se va fi terminat.

 

Scris de David Dinca

Dinca David este un român stabilit în Republica Irlanda de 2 ani, elev în ultimul an de liceu la St Finian's College

Citește și…

Citește și…

Despre aromânii din Albania

Aromânii/vlahii din Albania sunt așezați în partea sud-estică a Albaniei, în orașul Korça și în zonele din împrejurimi, aceștia cunoscându-se sub numele de „Fărșăroți”. Moscopole (Voskopoja) este cea mai cunoscută așezare în care aromânii au trăit și au avut o activitate culturală, economică și academică remarcabilă.

citește mai mult
Share This