#Concurs | Ruxandra Costache – TRANSFĂGĂRĂȘAN SAU ”DRUMUL DINTRE NORI”

Transfăgărășanul este unul dintre drumurile mele preferate pentru că este cu adevărat un peisaj de vis. Imaginați-vă munți împăduriți, versanți stâncoși și amenințători, pârâie cu apă limpede în care păstrăvii colorați înoată repede, capre negre ce sar pe piscurile înalte, animale ce zburdă prin păduri. Transfăgărășanul nu este doar un drum șerpuit, este mult mai mult: este un drum spectaculos, săpat în stâncă, și cel mai frumos traseu turistic din România.

Transfăgărășanul a fost construit între anii 1970 și 1974, dar lucrările au continuat până în 1980. Inaugurarea acestuia a avut loc pe data de 20 septembrie 1974.

Acest minunat traseu traversează Munții Făgăraș, cel mai înalt lanț muntos din țara noastră, care fac parte din Carpații Meridionali. Transfăgărășanul începe în comuna Bascov, județul Argeș și se termină la intersecția cu drumul dintre Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara. Tot traseul are o lungime de 151 km.

Transfăgărășan (de la prefixul „trans-” + Făgăraș), este unul din cele mai spectaculoase drumuri din România, nu doar pentru că face legătura între două provincii istorice – Muntenia și Transilvania -, ci și pentru că se situează pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după Transalpina din Munții Parâng, care urcă până la 2145 m.

Pornind dinspre sud, drumul trece prin fața hidrocentralei Vidraru, amplasată subteran în masivul Cetățuia. De aici, în apropierea cetății Poenari, drumul urcă pe serpentine și viaducte, trecând prin trei tunele mai scurte, și ajunge la Barajul Vidraru. De aici, drumul își continuă parcursul urmând cursul râului Capra până când ajunge în golul alpin, lângă Cabana Capra; urmează intrarea sudică a tunelului Capra-Bâlea, care trece pe sub creasta Munților Făgăraș, între vârfurile Iezerul Caprei (2414 m) și Paltinul (2398 m). Tunelul acesta este cel mai lung tunel rutier din România, cu o lungime de 887 m, fiind iluminat electric și ventilat natural.

Spre nord, Transfăgărășanul străbate rezervația naturală Golul Alpin al Munților Făgăraș pe lângă lacul glaciar Bâlea, apoi coboară abrupt în serpentine, străbătând căldarea glaciară, trece pe lângă cascada Bâlea, cea mai mare cascadă în trepte din România (68 de metri), situată la o altitudine de aproape 1230 m.

Zona montană înaltă este deschisă circulației rutiere doar între 30 iunie și 1 noiembrie, deoarece drumul este înzăpezit pe timp de iarnă. Pe versantul sudic, drumul este deschis pe timp de iarnă până la complexul Piscul Negru din județul Argeș. Pe versantul nordic, drumul este deschis doar până la Cabana Bâlea-Cascadă, care se află în județul Sibiu. Porțile tunelului Bâlea-Capra se închid în timpul iernii.

Transfăgărășanul merită parcurs nu doar pentru dificultatea traseului și frumusețea peisajelor, ci și pentru obiectivele sale turistice, printre cele mai renumite fiind:

Mănăstirea Curtea de Argeș, ctitorie a lui Neagoe Basarab și obiect al legendei Meșterului Manole, este renumită pentru arhitectura sa impunătoare.

Cetatea Poenari ce se află pe un vârf de munte ce domină Cheile Argeșului, datează de pe vremea lui Vlad Țepeș și are cinci turnuri de apărare și ziduri de 2-3 metri grosime. Pentru a ajunge la cetate trebuie să urci 1.480 de trepte, însă la înălțime te vei bucura de cea mai frumoasă priveliște.

Barajul Vidraru este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice de pe traseul Transfăgărășan, construit în 1965, cu o înălțime de peste 160 de metri. Barajul Vidraru este una dintre cele mai impunătoare structuri realizate de om, cu panorame impresionante.

Cascada Capra, cunoscută și sub denumirea de Cascada Iezerului, se află la 1960 metri altitudine. Cascada izvorăște din lacul glaciar cu același nume și are o cădere de apă de peste 40 de metri.

Lacul Bâlea este cel mai popular obiectiv turistic de pe traseul Transfăgărășan, este de asemenea un lac glaciar cu peste 11 metri adâncime, iar spațiul ce îl înconjoară a fost declarat rezervație naturală. Pe timpul iernii, în apropiere de lac se amenajează Hotelul de Gheață din blocuri uriașe de gheață scoase din lac. Camerele din hotelul de gheață au mobilier sculptat în totalitate din gheață.

Bâlea Cascadă care se află între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, cu o cădere de apă de aproximativ 60 de metri.

Sper ca aceste informații să vă trezească interesul de a vizita traseul turistic Transfăgărășan sau ”drumul dintre nori” așa cum mai este denumit. Vă urez o plimbare plăcută!

Scris de: RUXANDRA COSTACHE

12 ani, Belgia

„România din biblioteca mea”, Ediția a II-a

Concurs de eseuri

Citește și…

Citește și…

#Concurs | Alexandra Curtiș – „Limba noastră cea română, Limba doinelor străbune”

Fiecare om este legat de un anumit loc unde am văzut lumina  zilei, unde am făcut cei dintâi paşi şi unde ne ducem existenţa, loc care poartă numele de Patrie.                                                                                      ...

citește mai mult
Share This