#Concurs | Grigore Rotaru – La omul înțelept, cuvântul poartă oglinda sufletului, şi fapta comoara inimii

Limba este fiinţa vie care ne vine din timpurile cele mai depărtate ale trecutului nostru, ea este cea mai scumpă moştenire a strămoşilor care au muncit, generaţie de generaţie, la elaborarea acestui produs sufletesc. Scriitorii sunt cei dintâi care, în interesul unei comunicări directe şi precise a gândului lor, trebuie să scrie o limbă corectă din toate punctele de vedere. Prin asta, ei contribuie în cea mai mare măsură la cultivarea limbii literare, aşa cum prin valoarea artistică a stilului lor aduc un însemnat sprijin sporirii capacităţii ei expresive.

Mi-a plăcut mult să caut frumuseţile limbii şi puterea vie a imaginilor. Și le-am găsit în multe cărţi ale trecutului şi în creaţia anonimă a folclorului spre care m-am aplecat totdeauna cu interes şi preţuire.În limbă o naţiune se priveşte pe sine însăşi într-o lungă galerie de portrete din epocă în epocă, unele ceva mai şterse de vechime sau de împrejurări, dar în care totuşi ea îşi recunoaşte pe deplin individualitatea, cum a fost din leagăn, cum a crescut, cum a mers înainte şi iarăşi înainte, cum a ajuns acolo unde este. Limba e singura avere comună a unui popor; religia, portul, obiceiurile pot să se schimbe, dar limba nu, deodată cu ea piere şi poporul. Să ne ţinem de obiceiurile strămoşeşti atât cât nu sunt împotriva dreptei cugetări, să ne ţinem de limba, de datoria noastră, cum se ţine un om în primejdie de a se îneca de prăjina ce i se aruncă spre scăpare.

Să fim români cu sufletul, nu cu vorba, să iubim ce-i al nostru şi să-l păstrăm ca ochii din cap. Limba vorbită acum de poporul nostru, deşi frumoasă şi puternică în sine, n-are mijloace de a arăta toate nuanţele de sentimente, toate subtilităţile de gîndire ale unei culturi superioare.

În concluzie, vreau să accentuez că adevaratele bogății ale poporului nostru sunt cărțile, care sunt scrise cu sufletul de poeții neamului nostru atât timp cât ele vor fi, neamul nostru va exista.

Scris de: GRIGORE ROTARU

17 ani, Moldova

„România din biblioteca mea”, Ediția a II-a

Concurs de eseuri

Citește și…

Citește și…

Share This