#Concurs | Ana-Maria Zazulea – Scrisoare de recunoștință limbii române

Scumpă Limbă Română,

Din era digitală, eu, vorbitorul tău, mă reîntorc pentru a-ți aduce recunoștința mea pentru fascinantele vocabule lăsate națiunii române. Te aud oftând cu greu… Prea multe ai a zice, dar abundența limbilor străine își lasă amprenta asupra limbajului omului și tu, ospitalieră, le accepți pe toate, căutând să lași peste veacuri nemuritoarea-i creație.

Mulțumesc, LIMBĂ ROMÂNĂ! Mi-ai oferit totul, ca un dar celest trimis pe pământ mi-ai arătat ce este dragostea și durerea: cu tine am învățat să zbor și să iubesc, îndemnat de versul eminescian, m-am lăsat cuprinsă de „acel farmecul sfânt” și am cunoscut misterului cuvântului IUBIRE și tot împreună cu tine am retrăit nopțile scăldate de lacrima suferinței, dar ți-ai tăiat aripile și mi le-ai pris în spate, să pot zbura mai departe. Cu ochi flămânzi, am stat de strajă nopți de-a rândul, descoperind puterea slovei în cărți și astfel ai așternut încredere în fibra inimii mele, ai continuat să emani credință și putere în ziua de mâine.

Iartă-mă, LIMBĂ SFÂNTĂ! Îți văd lacrimile, dar nu mai sunt de bucurie, uit să îți mulțumesc pentru grija ce mi-o porți, dar nu mai vin pe la bibliotecă să descoper misterul puterii Tale, demult nu m-am scufundat în dulcea-ți putere. Obrajii tăi brăzdați de lacrimi de așteptare și neliniște ascund cearcănele desenate de nopțiile nedormite. M-ai învățat să cunosc acest farmec al cuvântului, lecturând frumoase capodopere ale literaturii române și azi, ca o floare, merg pe drumul vieții cu capul sus, pe când Tu te-ai aplecat tot mai tare, ducând povara grea a tendinței omului de a vorbi o limbă străină și de a o uita pe cea maternă. De durere glasul tău devine unul răgușit și plin de lacrimi, dar de fiecare dată mă ierți, tu a cărui inimă plină de cicatrice continuă să mă ierte.

Iartă-mă, LIMBĂ DULCE! Când lumea devine pentru mine un iad în care ard sentimentele, vin la tine, Purgatoriul sufletului meu, la tine mă refugiez cu toate gândurile și emoțiile mele, unde mă vindeci cu blândețea cuvântului Tău. Сer să-mi potolești cu orice preț focul inimii și Tu cauți cuvintele cele mai tămăduitoare ca să-mi pompezi sânge spre sufletul meu rece, îmi oferi o bucățică din inima ta dulce… Lacrima mea căuta alinare în litera Ta…

Iartă-mă, LIMBĂ FRUMOASĂ! Încerci să-mi zâmbești, așa îngăduitoare cum ești, deși, eu îți fur, fără milă, din frumusețea cuvîntului, vorbind incorect. Cât de divine și calde sânt mângâierile și cât tâlc asund cuvintele tale! Ar trebuie să mă scufund în acel ocean al blândeții și să sorb neîncetat din înțelepciunea inimii tale. Dar de unde? Azi mă duc la petrecere, mâine las școala, azi nu am nevoie de nimeni, mâine am nevoie de toți etc.

Iartă-mă, LIMBĂ MELODIOASĂ! Te-am lăsat… Mă dau în goană după visuri, vorbesc englezisme, uit de tine, de copilărie, neam, uit de tot ce este sfânt. Am uitat când ultima dată am spus mamei mulțumesc, în loc de mersi, fratelui bine, în loc de ok etc., uit să îți mulțumesc pentru grija ce mi-o porți…

 

Voi vorbi românește! Crede-mă, îmi voi curăța sufletul de lucruri mărunte și voi planta în inimă sămânța din care va crește o inimă de toamnă bogată, în recunoștință pentru Tine, pilon al neamului. Mângâind pecetea iubirii de neam, voi desena pe chipul tău fericirea. Îți sunt recunoscătoare, LIMBA MEA ROMÂNĂ!

Voi vorbi românește! Voi învăța să trăiesc, iubind corectitudinea și valoarea limbii și nu lucrurile de valoare. Vom depăna împreună firul amintirilor și vom desena tabloul viitorului nostru, un viitor demn, zugrăvit cu bunătate și dăruire de sine! Mulțumesc că-mi ești alături, LIMBA MEA ROMÂNĂ!

Voi vorbi românește! Cuvintele tale îmi vor deveni vocabularul de căpătâi al vieții mele. Învățăndu-mă a zbura, vei zbura cu mine, îți voi întoarce o aripă, împreună vom cunoaște marile culmi ale fericirii. Nu te voi lăsa, vom fi împreună! Vom zbura, LIMBA MEA ROMÂNĂ!

Cu dragoste și sinceritate, Ana-Maria.

Scris de: ANA-MARIA ZAZULEA

14 ani, Moldova

„România din biblioteca mea”, Ediția a II-a

Concurs de eseuri

Citește și…

Citește și…

Share This