#Concurs | Alexandra Lengher – ROMÂNIA SUFLETULUI MEU

Mereu am avut dorința de a învăța cât mai multe lucruri despre țara părinților mei, România. Eu n-am avut bucuria și privilegiul de a mă naște în cea mai frumoasă țară de pe pământ. Sunt un copil al diasporei care adoră România.

Dar, într-o zi, ducându-mă la Centrul Cultural și Educativ Românesc ,,Armonia” din Atena, pentru a învăța cât mai bine și mai corect limba română, am fost atrasă de sutele de cărți ale bibliotecii ,,Mihai Eminescu”.  Ah! Ce bucurie! Ce binecuvântare!

M-am repezit ca un om înfometat și am început să savurez fiecare carte răsfoindu-le paginile frumos ilustrate și pline de informații utile. Fiecare carte mă introducea într-o altă lume.

Am învățat despre originile și latinitatea limbii române și de la poetul Alexei Mateevici am aflat că: ,,Limba noastră-i o comoară / În adâncuri înfundată / Un șirag de piatră rară / Pe moșie revărsată.”

Știam din auzite că România este frumoasă dar, citind balada ,,Miorița” am aflat că toată frumusețea României este concentrată în primele versuri: ,,Pe-un picior de plai / Pe-o gură de rai.”

Marele și irepetabilul poet Mihai Eminescu m-a impresionat și mi-a trezit și mai mult sentimentele patriotice la citirea genialei sale poezii ,,Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. Bustul lui Eminescu ce se afla în aceeași încăpere m-a emoționat profund.

România este o comoară certă în partea de est a Europei. Adăpostește o mulțime de bogății, de la marea varietate a formelor de relief, până la bogățiile solului și subsolului. După opinia mea, România este țara tuturor  posibilităților, deoarece ne pune la dispoziție o gamă largă de valori ce pot fi prelucrate și evidențiate.

În primul rând, plaiul românesc poate fi remarcat prin varietatea formelor de relief, de la munții înalți până la câmpiile joase, iar  Delta Dunării, constituie o rezervație naturală a biosferei. O frumusețe aparte o repre­zintă crestele înalte ale munților din Carpații Meridionali, cheile formate în Carpații Orientali, dar și pădurile de smarald ce se întind de-a lungul Apusenilor.

De asemenea, o altă minunăție a României este Marea Neagră, care se află în sud-estul țării, aceasta se remarcă prin absența curenților verticali, situându-se astfel printre puținele mări de acest gen. În al doilea rând, unicitatea si splendoarea țării este creionată de către obiectivele turistice printre care se numără: Muzeul Aurului, situat în inima Țării Zarandului –  municipiul Brad, ce adăpostește zeci de exponate nemaipomenite precum: „Pana lui Eminescu”, “Harta României Mari” și “Șopârlele”. În același timp, crestele Carpaților Meridionali prezintă sculpturi realizate de către natură, precum: “Sfinxul” și “Babele”, iar în văile acestor munți se află castele precum Peleș și Bran, cu o frumoasă poveste, ce îl seduce pe vizitator în câteva clipe.

În altă ordine de idei, mândria de a fi român este evidențiată în mod special de limba noastră, deoarece este singura limbă latină din estul Europei. De asemenea sunt mândră că am ocazia să citesc operele marilor clasici, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, dar în special operele lui Mihai Emi­nescu, ce sunt pe drept  consi­derate un tezaur al României, deoarece este un prestigiu atât în plan național, cât și internațional. Arta este reprezentată de către Constantin Brâncuși, George Enescu, Nicolae Grigorescu, dar şi de portul popular, ce este incomparabil, IA românească fiind inclusă în patrimoniul UNESCO.

Nu în ultimul rând, țara noastră se regăsește pe podiumul mondial în sport prin nume ca: Nadia Comăneci, Simona Halep, Ilie Năstase, Gheorghe Hagi, Larisa Iordache și mulți alții. Iubesc România în totalitate, dar în special zona Ardealului și a Bucovinei deoarece părinții mei provin de  pe aceste meleaguri încântătoare, pline de tradiții și obiceiuri, de oameni harnici și ospitalieri.

 În concluzie, sunt mândră că sunt româncă, deoarece am o țară cu o mulțime de valori, am un loc căruia îi pot spune din tot sufletul “acasă” oriunde m-aș afla și sper ca într-o zi să ajung să trăiesc în România. Câtă dreptate avea pictorul român de faimă europeană, Nicolae Grigorescu, când răspundea prietenilor francezi la întrebarea: “De ce nu rămîi la noi?”  la care artistul răspundea: “D-ați ști voi ce frumoasă e țara mea!”

 

Scris de: ALEXANDRA LENGHER

12 ani, Grecia

„România din biblioteca mea”, Ediția a II-a

Concurs de eseuri

Citește și…

Citește și…

Share This