#Concurs | Adriana Davidov – România din biblioteca mea

Această țară o știu doar din cărți, din filme, din cele spuse de profesorii mei de la școala unde învăț; mi-aș dori să vizitez o țară ca România.

Știu că România are munți înalți, dealuri mănoase și câmpii întinse. Râurile cu ape cristaline brăzdează solul patriei, hrănind în drumul lor oamenii și vegetația, deopotrivă.

Lacuri întinse cu ape curate, pline de pești feluriți, sunt presărate pe suprafața țării. În luciul lor, se oglindesc frumusețile naturale ale acestui pământ și albastrul pur al văzduhului.

Dealurile sunt acoperite de livezi cu rod bogat. Vara, dealurile se îmbracă în pajiști verzi care bucură privirea călătorilor și oferă țăranilor hrană pentru animalele din gospodării.

Câmpiile gem sub greutatea grânelor și a lanurilor pline de grâu, porumb, floarea-soarelui.

Munții României sunt atât de înalți, încât noaptea ai impresia că atingi bolta înstelată a cerului. Munții sunt acoperiți de brazi semeți și de păduri cu copaci seculari.

De acolo de sus, din vârful munților, aerul curat și sănătos se răsfrânge asupra întregii țări, încântându-i pe locuitori cu prospețimea sa. În aceste păduri dese ale României viețuiesc animale sălbatice. 

Acolo unde apele cristaline se întrepătrund cu plaiurile înverzite au apărut satele. Acestea sunt locuite de oameni harnici cu gospodării bine întreținute.

Din loc în loc, pe malul câte unui râu cu ape adânci au apărut orașele. Ele sunt populate de oameni pricepuți care lucrează în sumedenia de uzine și ateliere meșteșugărești.

Școlile, grădinițele, liceele și universitățile prezente mai ales în orașe educă pe cei care vor reprezenta viitorul țării.

În teatre și săli de spectacole sau concerte, artiștii și cântăreții talentați încântă locuitorii acestei țări, România.

Aceasta este părerea mea despre România, din cele auzite și citite.

Ea este pentru mine motiv de bucurie și mândrie.

 

 

Scris de: ADRIANA DAVIDOV

13 ani, Serbia

„România din biblioteca mea”, Ediția a II-a

Concurs de eseuri

Citește și…

Citește și…

Share This